Beállítható, állandó erősségű légrugó egyszerűen

Beállítható, állandó erősségű légrugó egyszerűen

Szüksége lehet, olyan ˝rugóra˝ bizonyos gépszerkezetekben, ahol a rugó út hosszú - akár 2500mm - és szükséges az állandó rugóerő - akár 2tonna.

Egy normál munkahenger beépítése ilyenkor nem mindig ad megoldást, hisz a nyomásszabályozás általában csak a munkahenger kamra feltöltését tudja megoldani. Abban az esetben azonban, ha a nyomás időközben - külső erő hatására - megnő, a szabályzó csak lassan képes ezt lereagálni, így a nyomás tovább növekszik, nem következik be a ˝rugózás˝, vagy felkeményedik a rugó. A rugózás mindenképen elmozdulással kell járjon. Ez azt is jelenti, hogy a dinamikus mozgást a nyomásszabályzó leszellőztető csatornája - mint szűk keresztmetszet, fojtás - gátolja.

Milyen egy igazi légrugó?

Hol lehet alkalmazni egy ilyen speciális rugót?

Állandó erőt igénylő

Hogyan működik? Mennyire bonyolult egy ilyen szerkezet?

A rendszer működése azon alapszik, hogy a beállított nyomást össze kell hasonlítsuk a munkahenger kamrában éppen aktuálisan kialakuló nyomással. Abban az esetben, ha a beállított érték magasabb a hengerben lévőnél sűrített levegőt kell bepótoljunk a hengerbe. Abban az esetben viszont, ha a beállított érték alacsonyabb a kialakultnál, akkor a hengerből kell elereszteni sűrített levegőt. Mindkét esetben az elmozdulással vagy a bekövetkezett nyomás változással arányos beavatkozásra, vagyis arányos levegőmennyiség be-, illetve kieresztésére van szükség.

Mérni a nyomásokat - összehasonlítani - eldönteni, hogy hogyan - beavatkozni gyorsan.

Létezik ilyen speciális rugó-megoldás?

Igen.

És van egy jó hírem, nem kell hozzá nyomástávadó, PLC és proporcionális szelep! Ennél sokkal egyszerűbb. Az összes funkciót egy nyomás-mérleg funkcióra használt tisztán pneumatikus elem megoldja.

Mi használjuk, alkalmazzuk is.

Vagyis képesek vagyunk egy hagyományos pneumatikus munkahengerben állandó nyomást tartani, függetlenül attól, hogy az áll vagy mozog. Illetve akkor is, ha a nyomás a külső erő megnövekedéséből eredően kezdene nőni.

Alkalmazható-e ez a megoldás meglévő hengereken?

Igen.

Egyszerűen. A henger és a beépítése maradhat az eredeti. A rugó ˝esze˝ - a nyomás-mérleg funkció - utólag is beépíthető.

Mik az alkalmazási határok?

Pneumatikus lineár-hengert 5700mm-ig tudunk szállítani - ez aztán a rugóút! Normál ISO15552-es munkahenger sorozatunk pedig akár 200mm átmérőben is standard módon rendelkezésre áll. Így több tonnás rugóerő is könnyen kezelhető. A többi peremfeltétel a pneumatikában egyébként is ismert szempont ( hőmérséklet, nyomás, áramlási sebességek )

Konkrét, megvalósult alkalmazási példáink közül:

Találatok: 7178